Camí al Congrés de la Joventut 2022: pensar i debatre polítiques públiques des de la participació activa

El camí cap al Pla Nacional de la Joventut de Catalunya –amb una durada habitual de deu anys però excepcionalment de 8– veu com a gran protagonista el Congrés de Joventut que es durà a terme del 17 al 19 de març. Un repte per a totes i una crida a la participació.

Julia Rosanna

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya té un paper important: aglutinar quasi un centenar d’entitats, representar el moviment associatiu juvenil de Catalunya i defensar la gran labor històrica que el jovent organitzat ha fet des de sempre. Discutim els discursos adultcentristes i paternalistes, i reclamem els espais on hem de ser: allà on es decideixen les polítiques públiques que afecten el nostre present futur.

Si volen polítiques que arribin a la joventut, han d’interpel·lar-nos i escoltar-nos. Especialment, considerant quina és la situació actual: venim de dos anys marcats profundament per la crisi pandèmica; d’un inici d’adaptació a la nova realitat virtual; una gran incertesa sobre el que estava passant, i, el que encara ens queda per viure: el temor a una nova crisi que ens tingui com a protagonistes; dades alarmants en relació a ocupació, emancipació i salut mental. Dades que reflecteixen una realitat material inestable i precària, i uns problemes estructurals que es perpetuen.


Julia Rosanna a la roda de premsa de presentació del Congrés de Joventut 2022. Fotografia de Raquel Pérez (Generalitat de Catalunya).

És per això que, ara més que mai, necessitem polítiques realistes i concretes: un repte que s’ha de materialitzar en un PNJCat que arriba dos anys tard, per diverses circumstàncies —polítiques i pandèmiques—, i que ha de néixer tant de la feina que ja està feta com de les conclusions que en surtin del Congrés amb la participació de tots i totes.

[…] les polítiques que en derivin ens afectaran a totes i, per tant, hem de poder-les pensar i deliberar conjuntament.

Però què és el Pla Nacional Joventut de Catalunya? És un pla sectorial de coordinació en matèria de joventut que ha de servir com a paraigües per a obtenir una coherència metodològica a l’hora de dur a terme polítiques de joventut. Per a assolir-ho, la Direcció General de Joventut ha impulsat aquest Congrés adreçat a les entitats juvenils, a totes les persones joves, els representants polítics, els professionals de joventut i les persones expertes que puguin aportar de manera col·lectiva. És justament aquesta vessant la que cal destacar i valorar: les polítiques que en derivin ens afectaran a totes i, per tant, hem de poder-les pensar i deliberar conjuntament.

Es planteja des d’una anàlisi que comença per on som i cap a on anem, amb un vessant internacional que tindrà cabuda l’últim dia del Congrés. Sens dubte, el repte més gran serà traslladar tot el que surti d’aquest Congrés a un Pla Nacional de la Joventut de Catalunya on totes ens veiem representades i que, d’aquí a vuit anys, quan hàgim de fer una valoració de l’impacte que ha tingut, puguem estar-ne orgulloses.

Aquest contingut és part de la nostra cobertura especial del Congrés de la Joventut de Catalunya. Troba més articles i entrevistes aquí

Més d'aquesta edició...

Rosa Pansida

Quan regalem una flor a algú, sabem que tard o d’hora es pansirà. En el cas de la rosa política de la socialdemocràcia, això no...

L’augment del SMI, a debat

En 5 anys, el Salari Mínim Interprofessional ha augmentat un 47%. El Consell de Ministres ha elevat el SMI a 1.080 € mensuals. És beneficiós...

- Més d'aquesta edició -

Rosa Pansida

Quan regalem una flor a algú, sabem que tard o d’hora es pansirà. En el cas de...

- Recomanats -

L’independentisme descafeïnat

Durant molts segles la relació entre Espanya i Catalunya s’ha caracteritzat pels nombrosos estira-i-arronses protagonitzats pel moviment...

PORTADA  •  NOSALTRES  •  ARXIU  •  ESCRIU  •  SEGUEIX-NOS!

© Copyright 2022 l’Universitari. Tots els drets reservats. | Desenvolupament web per Pol Villaverde