març de 2021 // AGENDA UPF

Les eleccions del 14F arriben a la universitat

Laura Casserres

El matí del dia 2 de febrer el Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona estava desert i pràcticament orfe d’estudiants degut a les restriccions sanitàries. Però, malgrat tot, aquell mateix matí la universitat va ser-ho una mica més que el dia anterior i que l’endemà. deba-t.org va organitzar l’únic debat electoral celebrat en seu universitària durant la campanya de les eleccions al Parlament de Catalunya convocades -llavors sí, ja definitivament- pel dia 14 de febrer. La universitat es convertia una vegada més en centre de pensament, de discussió i de reflexió, una figura central en la societat catalana que, com a tal, no podia quedar al marge d’un esdeveniment polític d’aquesta magnitud.

deba-t.org va organitzar amb èxit l’únic debat electoral celebrat en una universitat, enguany celebrat telemàticament i amb més de 2.300 visualitzacions

Els candidats van anar arribant amb comptagotes acompanyats d’un grup reduït d’assessors. Enguany l’equip audiovisual que prepara el vídeo resum del debat buscava plans per intentar omplir el buit que deixaven les imatges d’edicions anteriors, en què estudiants feien cua a la porta de l’auditori, gent passejava per l’Àgora i un públic entregat omplia totes les butaques. A les dotze del migdia va començar a la Sala Polivalent de l’edifici Mercè Rodoreda el debat moderat per Bernat Lleixà, president de deba-t.org, amb integrants de les vuit candidatures amb representació parlamentària en la legislatura sortint: Nacho Martín-Blanco de Ciutadans, Elsa Artadi de Junts per Catalunya, Roger Torrent d’Esquerra Republicana de Catalunya, Ferran Pedret del Partit dels Socialistes de Catalunya, Jessica González d’En Comú Podem, Carles Riera de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), Lorena Roldán del Partit Popular Català i Lluís Font del Partit Demòcrata.

Tot i la falta de caliu als passadissos i les aules, van seguir el debat en directe diversos centenars de persones i la gravació ha tingut més de 2.300 visualitzacions. Mentre que en el primer bloc, sobre polítiques socioeconòmiques, van abundar les referències a l’Estat del Benestar, la defensa del medi ambient i el feminisme, va ser en el bloc d’organització territorial on els representants dels partits van mostrar més divergències. Els partits van aprofitar per fer bandera dels seus temes estrella i, qui més qui menys, va fer esforços per connectar l’electorat universitari apel·lant a problemàtiques que els preocupen especialment.

A la sortida, tots els candidats van valorar especialment la dinàmica constructiva i reposada del debat i van aplaudir la iniciativa. Alguns, com Elsa Artadi o Roger Torrent, recordaven laseva veteraniaexplicant que ja havien participat en altres debats electorals organitzats també des de deba-t.org. En plena campanya, els assessors repassaven l’agenda dels candidats per aquella mateixa tarda mentre la majoria s’acomiadaven amb un “fins aviat”. Perquè de ben segur que quan ens tornin a citar amb les urnes, deba-t.org tornarà a organitzar el debat electoral a la universitat.

La teva associació també fa coses? Contacteu-nos

- L'ASSOCIACIÓ -

L’associació deba-t és una plataforma juvenil que a través de col·loquis, taules rodones, conferències i debats electorals fomenta el debat crític des d’una perspectiva multidisciplinària i no alineada amb cap posició partidista.

Llegeix més articles...

Presidents o presidenciables?

En els seus missatges de precampanya, el PSC, ERC i Junts+ exploten l’autoritat presidencialista com a mecanisme electoral. Què és un president i per què...

Llegir >

PORTADA  •  NOSALTRES  •  ARXIU  •  ESCRIU  •  SEGUEIX-NOS!

© Copyright 2021 l’Universitari. Tots els drets reservats. | Desenvolupament web per Pol Villaverde